Lineal

Blog

Odkyslenie organizmu alebo ako nám dopomôže pri chudnutí aj s programom metabolic balance

Počuli ste niekedy o prekyslení?

Viete ako vzniká a čo znamená acido - bázicka nerovnováha v tele?

v niektorých jedálnych plánoch majú klienti doporučené užívať zásaditý doplnok výživy už na začiatku programu metabolic balance®. A to aj napriek tomu, že je Váš jedálniček správne nastavený na základe Vašich údajov a mal by obsahovať všetko to, čo naše telo potrebuje...

V tomto článku sa to dozviete prečo to tak je, priblížim Vám tému prekyslenia, aký názor na to majú odborníci a ako nám zásaditá strava môže napomôcť pri programe metabolic balance®... 

Acidobazická rovnováha tela je rovnaváha kyselín a zásad vo vnútri všetkých tekutín a buniek ľudského tela. Náš organizmus najlepšie pracuje ak je ľahko zásaditý, lenže niektoré životné funkcie ako napríklad trávenie vytvára kyslé prostredie.

Prekyslenie organizmu je podľa niektorých odborníkov ovplyvnené nevhodnou stravou /napr. časté užívanie kávy, alkoholu, cukru, nevyvážená strava, častý výskyt chémie, umelých farbív a konzervantov v strave, ktoré zanáša telo kyselinami a prílišnou telesnou záťažou/ to znamená, že konzumujeme viac kyslých ako zásaditých potravín.

Okrem zlej stravy ovplyvňuje hodnotu ph takisto  miera stresu a duševného napätia.

Preto potrebujeme metabolické procesy nášho tela, ktoré prirodzene vytvára kyslé prostredie neutralizovať alebo vyrovnať zásaditými látkami, aby nedošlo k poškodeniu tkanív a orgánov a zabránili sme tak vzniku mnohých chorôb.

Čo na to odborníci

Prekyslenie organizmu ( acidóza) je téma, ktorá rozdelila ľudí na dva tábory. Prvá skupina sú ľudia, ktorí všetko „zlo“ zvaľujú na prekyslený organizmus. Druhá skupina sú ľudia, ktorí si pri slove prekyslenie ťukajú na čelo a tvrdia, že nič také neexistuje.

Po prečítaní množstva článkov, ktoré boli za aj proti, musím však povedať, že najčastejší argument zo strany odporcov prekyslenia bol: „Telo má prísne regulačné mechanizmy, ktorými si stráži pH krvi. Akákoľvek odchýlka by znamenala smrť.“  Alebo „Telo sa dokáže samo vysporiadať s kyselinami, netreba mu v tom pomáhať.“ V oboch prípadoch majú odborníci pravdu a nedá sa s nimi iné než súhlasiť, ale...týmto sa však povedalo len A a nepovedalo sa B.

Tým B je to, že ak sa rozprávame o prekyslení organizmu (acidóze) nemáme na mysli zmenu pH krvi (acidémia).

Acidóza (zvýšená kyslosť)  je proces, ktorý vedie k acidémii (prekysleniu), čo je konkrétny stav prejavujúci sa zmenou pH krvi. Tento stav však nastáva veľmi zriedka, práve kvôli prísnym regulačným mechanizmom nášho tela. Najčastejšou príčinou je zlyhanie obličiek, alebo pľúc.

Nás však zaujíma acidóza - prekyslenie, ktoré vytvára permanentne tlak na naše telo a vyčerpáva ho tým, že musí neustále neutralizovať negatívne účinky kyselín. Tento tlak nemá vplyv na zmenu pH krvi, ale má vplyv na zmenu pH tekutín v bunkových a medzibunkových priestorov. Vznik kyslého prostredia v medzibunkových a bunkových priestoroch narúša funkciu enzýmov, spôsobuje stratu citlivosti na inzulín a bunkové metabolické adaptácie. To vedie k celej škále civilizačných chorôb ako metabolický syndróm, rakovina, osteoporóza, obličkové kamene a pod..

A ak sa rozprávame o tom, že telo sa dokáže s kyselinami vyrovnať samo, tak na mysli máme ideálny príklad zdravého človeka, ktorý sa stravuje vyvážene a nemá problém s obezitou. To znamená stravuje sa vyvážene (vyvážený pomer bielkovín a sacharidov myslím zeleniny a ovocia), ale má aj dostatok pohybu.

Prekyslený organizmus je vždy výsledkom zlých stravovacích návykov a životného štýlu.

Ak príliš často:

Dlhodobým príjmom kyselín /napr. z potravín/sa v tele začne postupne narúšať krehká rovnováha medzi kyselinami a zásadami. Naše telo vie, že kyseliny sú preňho škodlivé a ohrozujú jeho existenciu, preto má niekoľko mechanizmov, ktorými sa snaží udržať pH v neutrálnom až mierne zásaditom pásme. Prekyslenie organizmu sa najčastejšie týka ľudí, ktorí majú nadváhu a ktorí si svojou životosprávou vyčerpali pufračné možnosti svojho tela. To teraz musí siahať po záložných plánoch ako sa vysporiadať s kyselinami. A bohužiaľ tieto plány už niečo stoja. Väčšinou sa platí zdravím.

Aké sú príznaky prekyslenia?

Ako sa prekyslenie prejavuje a čo s nami robí

  1. Zadržiavanie vody

 ako prvé začne zadržiavať vodu, ktorou kyseliny riedi. Množstvo ľudí s nadváhou je aj „zavodnených, alebo zaliatých“. Na druhej strane telo nemôže zadržiavať vodu donekonečna. Nikto z nás by nechcel vyzerať ako olympijský bazén. 

Počas 1 a 2 fázy bez tuku pri dodržiavaní programu metabolic balance ® si ako prvé častokrát všimneme, že sme sa zabavili opuchov končatín. Klienti túto pozitívnu zmenu oceňujú hlavne v lete, kedy si opäť dokážu obuť topánky, čo predtým, práve kvôli opuchom nebolo možné.

Ak však príjem kyselinotvorných potravín aj naďalej pretrváva  a naše telo vidí, že sa mu nesnažíme ani náhodou pomôcť nejakou porciou zeleniny, ktorá by nám dodala aspoň aké také množstvo zásad,  o zásaditých doplnkoch ani nehovoriac, tak opäť siahne po svojich vlastných zdrojoch. 

Ako zásady slúžia pre telo minerály : draslík, sodík, vápnik, horčík. No a podobne ako sú pri nevhodnej diéte zdrojom bielkovín pre telo svaly, tak zdrojom týchto minerálov sú kosti, zuby, nechty, vlasy, pokožka. ​

Horčík je napríklad skvelým spaľovačom energie a lepšie sa pri ňom chudne, lepšie funguje inzulín a mnoho iných bioechemických procesov v tele. Pomáha pri kŕčoch, zápche a pod. To isté platí aj pri ostatných minerálov !

Preto sa nám stáva, že užívanie kvalitného minerálneho preparátu na báze citrátu (citrát podporí vstrebatelnosť týchto minerálov do tela – doporučený preparát nájdete na konci článku) už počas prvých 14 dní podporí  chudnutie a telo odkyslí.

Naše telo je pri odkysľovaní nútené odburávať cenné minerály, aby mohlo zneutralizovať záplavu uvoľňujúcich sa kyselín, ktoré vznikajú pri cielenom chudnutí a detoxikácii. Bohužiaľ tie prijaté z potravín niekedy nestačia.

  1. Ukladanie solí do medzibunkových priestorov

ak sa spojí  kyselina so spomínanými minerálmi, vznikne okrem vody  soľ  a tej sa musí telo zbaviť. Buď ju zo seba vylúči alebo ju niekde uloží.  A najčastejšími miestami sú medzibunkové priestory, väzivá a tukové bunky. 

Telo neustálym ukladaním solí kyselín postupne „upcháva“ medzibunkové priestory, čím sa naruší dodávka kyslíka a živín do bunky a naopak bunka nemá možnosť zbaviť sa odpadových látok, ktoré v nej vznikajú. Predstavte si tú nutkavú rannú potrebu a vy sa nemáte ako dostať na toaletu, tak ste nútení  urobiť to vo svojej izbe. Viem, je to nechutné ale to sa deje v našom tele. Navyše bunky bez kyslíka vedia prepnúť svoj režim z aeróbneho (s kyslíkom) na anaeróbny (bez kyslíka), čoho výsledkom ale je, že sa vytvára ešte väčšie množstvo kyselín. To je moment kde začína veľmi rýchlo narastať pravdepodobnosť vzniku rakoviny.

Pomaličky nám tam teda začína vznikať malá skládka toxického odpadu, ktorá sa postupne začína šíriť do okolia, z bunky na bunku, na tkanivá, na orgány.

  1. Ukladanie kyselín do tukových buniek

​ďalším miestom vytvárania toxických skládok je TUK. Toto je najdôležitejšia vec, ktorú potrebujeme vedieť ak chceme schudnúť.

Ak je človek prekyslený telo zadržiava tukové bunky a ukladá do nich soli kyselín, aby ho neohrozovali. Tukové bunky sú preňho ako odpadkové koše, ktoré pomáhajú telo chrániť pred kyselinami. Opäť tu máme vzorec konania: Telo vždy zvolí cestu, ktorá mu zabezpečí čo najlepšie podmienky na prežitie. Aj toto môže byť dôvod prečo u niektorých klientov cvičenie ani neustále znižovanie príjmu energie neprináša želané výsledky v chudnutíTelo by išlo samo proti sebe. Predstavte si, že by ste z kuchyne vyhodili smetný kôš. Kam by ste dávali odpadky? Veď za chvíľu by sa vám po podlahe povaľovali rôzne šupky, tégliky, omrvinky a čo ja viem čo ešte.

Bohužiaľ aj toto opatrenie je len nejakou náplasťou a oddiaľovaním konca. Telo tieto tukové, smetné koše, rozdistribuuje po celom tele. U žien väčšinou do oblastí bokov a zadku (tzv. typ hruška) a u mužov do oblasti brucha (tzv. typ jablko). Buď sú uložené v podkoží, potom je to skôr kozmeticko-estetický problém, alebo a čo je horšie, sú uložené v dutine brušnej na životne dôležitých orgánoch, ako je srdce, pečeň, obličky, črevá. Postupne sa tuk stáva pre tieto orgány toxický. Pokojne to môžeme prirovnať, akoby sme si v zime chceli v garáži zakúriť a naštartovali by sme auto, ale neotvorili garážové dvere. Postupne by sme sa otrávili. Tuto to nie je hneď, ale mnohí to do 60 tky stihnú.

Takýto tuk označujeme a to už viete ako viscerálny alebo vnútrobrušný. Tento tuk výrazným spôsobom zvyšuje riziko infarktu, alebo mozgovej príhody (druhá najčastejšia príčina úmrtí na Slovensku). Ako na tom ste, si viete zistiť jednoducho pomocou krajčírskeho metra. Odmerajte si obvod brucha a ak ste žena, tak zvýšené riziko srdcovo – cievnych chorôb Vám hrozí už pri obvode väčšom ako 80 cm a vysoké riziko pri obvode väčšom ako 88 cm. U mužov sú kritické hodnoty 94 cm a 102 cm. Toto meranie je približné, vychádza z korelácie medzi obvodom brucha a pravdepodobnosťou ukladania tuku na orgánoch.

Čo s tým?

Niekedy obsahovali potraviny o minimálne tretinu viac minerálov a vitamínov. V dnešnej dobe je však pôda nielen vyčerpaná, ale nesprávnou poľnohospodárskou starostlivosťou presýtená množstvom hnojív, pesticídov či dusičnanov. Preto nemôžeme počítať, že zo stravy získame dostatok týchto potrebných látok. Preto už počas prvých

14 dní doporučujeme užívanie zásaditého preparátu na odkyslenie a dodanie potrebných minerálov do tela (bez prídavku cukru a ideálne na báze citrátu).

Aby sme dokázali medzibunkové priestory vyčistiť a zbaviť ich nahromadených odpadových látok, potrebujeme opäť "spriechodniť " aj tie najjemnejšie cievne kapiláry. Aby sa znovu mohla obnoviť látková výmena. Kyslík a živiny sa dokázali dostať do buniek a aby odpadové látky mohli ísť z tela von.  DOBRÁ SPRÁVA JE, ŽE TO DOKÁŽETE UROBIŤ VEĽMI JEDNODUCHO.  

1 krok zmeny v jedálnom lístku – je Váš individuálny stravovací plán metabolic balance®, ktorý obsahuje dostatok ovocia, zeleniny a iných zásaditých potravín...

Ako už viete, prekyslenie organizmu (acidóza) je proces neustáleho vytvárania tlaku na naše pufračné systémy, aby neutralizovali kyseliny, ktoré vznikajú trávením potravy, ktorú jeme.  Preto ak ste sa rozhodli odkysliť svoj organizmus, tak potrebujete urobiť zmeny najsamprv v jedálnom lístku a tak pomôcť telu znížiť tento tlak.   

Tip č.1  BIELKOVINY -  sa bude týkať predovšetkým bielkovín na jedálnom lístku. Pretože práve nadmerná konzumácia bielkovín vedie k zvýšenej tvorbe kyselín vo vašom tele. Preto, aby ste telu s odkyslením pomohli, tak počas každého jedla jedzte len jeden druh bielkoviny . Tak ako to máte doporučené v návrhu Vášho jedálnička.​

Telo si prijatú potravinovú bielkovinu v tráviacom trakte (prostredníctvom enzýmov) rozkladá na jednotlivé aminokyseliny. Po tom, čo preniknú cez črevnú stenu, budú znova zložené – z potravinovej bielkoviny bude vytvorená telu vlastná bielkovina. Pre náš metabolizmus však nie je rozhodujúce množstvo prijatých bielkovín, ale z akých aminokyselín pozostáva.

Mimoriadne dôležitých je 8 esenciálnych aminokyselín, ktoré telo musí prijímať z potravy, pretože si ich samo nedokáže vytvoriť. Čím viac je potravinová bielkovina podobná telu vlastnej bielkovine, tým vyššia je jej takzvaná biologická hodnota. Tento pojem vyjadruje, koľko telu vlastnej bielkoviny si telo dokáže vytvoriť z prijatej potravinovej bielkoviny.

Proporcionálne najmenej zastúpená aminokyselina určuje celkovú zužitkovateľnosť bielkoviny. Ak sa kombinujú rôzne bielkoviny, hodnota využiteľnosti je limitovaná prostredníctvom aminokyselín, ktorých podiel je najnižší (Silu reťaze určuje jej najslabšie ohnivko) . Zároveň vznikajú odpadové látky, vedúce k možnému prekysleniu organizmu.

Tip č. 2  VODA  - pri odkyslení organizmu je potrebné s jedálnym lístkom upraviť aj pitný režim. Pitný režim to je to, čo všetci uznávame ale málokto dodržiava.  Ak chcete pomôcť svojmu telu s odkyslením, ale nielen to, ak chcete aj schudnúť a nepoškodiť si zdravie MUSÍTE PIŤ !

Najlepšie každú hodinu 2 dcl čistej vody. Dôvod? Pustili ste sa do veľkého upratovania, začali ste rozpúšťať vaše skládky odpadu a voda je to, čo to z vášho tela dostane najrýchlejšie von. Bez vody toxíny opustia bezpečie tukových

buniek a budú zaťažovať vašu pečeň a obličky. Takže ak ste doteraz nepili (káva sa neráta) začnite, nastavte si budík, alebo si dajte do auta fľašu a hlavne si nehovorte, že na to nemáte čas.  

Tip č. 3  Čomu sa určite vyhýb  - na záver si už len povedzme čomu by ste sa mali vo vašom jedálnom lístku pri odkyslení organizmu vyhýbať, prípadne úplne z neho vylúčiť (pre tých ktorí nedodržiavajú program metabolic balance® alebo sa podľa neho už nestravujú).

V prvom rade sladkosti, koláče, rafinovaný cukor, bielu múku, sladené nápoje, určite všetky polotovary, instantnú kávu, údeniny. Tiež obmedzte nadmerný príjem bravčového mäsa.  Naopak zaradiť veľa ovocia a zeleniny .

Úlohou č.1 pri odkyslení organizmu je znovuvyčistenie medzibunkových priestorov. Ukázali sme si, že práve hromadenie kyselín v medzibunkovom priestore vám vytvára toxické prostredie, ktoré negatívnym spôsobom ovplyvňuje ako vaše bunky využívajú kyslík.  Tieto zmeny spúšťajú celú kaskádu procesov, ktoré vedú k závažným ochoreniam. Pokojne preto môžeme tvrdiť, že zdravie je ukryté práve v čistých medzibunkových priestoroch.

2 krok Podpora pri chudnutí

  1. Určite Pro BALANCE 

vitamínový doplnok výživy slúži na podporu odkyslenia organizmu prostredníctvom minerálnych látok a stopových prvkov. Vhodný pre klientov, ktorým bolo doporučené užívanie zásaditého doplnku už počas prvých 14 dní, ale aj pre tých, ktorých dávka pitného režimu na deň presiahla viac ako 3 l. (vplyvom zvýšeného pitného režimu sa minerály vyplavujú z tela rýchlejšie preto treba doplniť minerály aj iným spôsobom).

Vybrané obsiahnuté zložky  v preparáte                                

Oblasti použitia - pre normálnu funkciu nervového systému, pre dobré fungovanie svalov, prispieva k elektrolytickej rovnováhe, pre normálny energetický metabolizmu. Horčík prispieva k normálnemu energetickému metabolizmu makroživín a pri chudnutí.

  1.  Môžete pridať aj užívanie Aloe vera gélu

 kvalitnom AV géle identifikovať vyše 200 biologicky aktívnych látok. Biologicky aktívnych znamená, že keď ich dostanete do tela, tak vám tam „niečo“ urobia. Medzi tieto látky patria vitamíny, minerály, enzýmy, dokonca aminokyseliny, polysacharidy.

Všetky tieto látky majú pre vás jednu obrovskú výhodu, v ktorej je ukryté aj celé tajomstvo sily Aloe vera gélu.  Všetky sú v prirodzenej forme a v ideálnych pomeroch, v ktorých sa navzájom podporujú a zvyšujú svoj účinok. Hovorí sa tomu synergia účinku. Pokojne si predstavte symfonický orchester, ktorý je zložený z desiatok hudobníkov, kde každý hrá svoje, ale dohromady to vytvára krásnu melódiu.  

Účinok AV gélu bol opakovane niekoľko krát potvrdený pri kožných ochoreniach, zápalových ochoreniach, ochoreniach tráviaceho traktu, alergiách. Taliani robili veľkú štúdiu na onkologických pacientoch, ktorým vďaka podávaniu AV gélu výrazne zvýšili šance na prežitie v prvých troch rokov po chemoterapii. A čo je pre vás, pri odkyslení organizmu dôležité, znovu obnovuje cirkuláciu krvi v kapilárach.

RADA : ak sa rozhodnete pre užívanie Aloe vera gélu nekupujte prosím rôzne 100% šťavy v lekárňach. Dôvod je jednoduchý,  na prípravu šťavy sa požíva celý list aj s kožou. Problém je v tom, že v koži sú obsiahnuté látky, ktoré rastlinu chránia pred predátormi, tzv. antrachinóny, ktoré majú predovšetkým preháňavý účinok a výrazne horkú chuť. Čo by vás nemuselo až tak potešiť.

Pozor na reklamné ťahy predajcov, ktorí aloe vera naozaj „využívajú“  na zvýšenie svojho predaja takmer všade ( nájdete ho na toaletnom papieri, ponožkách, vankúšoch, podprsenkách pre kojace mamičky, malinovkách ...). Jedna vec je však istá, to množstvo aloe vera a forma v akej sa nachádza, ak sa vôbec nachádza je také minimálne, že očakávať od toho liečivý účinok je nemožné.

Ak sa rozhodnete pre kúpu kvalitného Aloe Vera, na Slovensku dnes pôsobia dve firmy, ktoré ponúkajú svojím klientom top Aloe vera gél ( gél je dužina listu, zbavená kože, sú v ňom obsiahnuté všetky spomínané látky). Jednou je kanadská FLP, ktorá distribuuje Aloe vera gél už viac ako 50 rokov a sú v tom dobrí a druhou je nemecká LR Health & Beauty systems, ktorá má oproti FLP navyše variant Aloe vera gélu obohateného o kremík zo žihľavy. Toto „vylepšenie“ je veľmi vhodné pre ľudí trpiacich oslabenými cievnymi stenami. Navyše ako jediný Aloe vera gél má pečať inštitútu Fresenius, ako známky najvyššej kvality. Vďaka tomuto certifikátu napríklad viete, že produkt je pravidelne počas celého roka testovaný neohlásenými kontrolami. 

Objednať si viete tieto preparáty cez recepciu centra Lineal alebo u mňa / 0948 044 658/.

  1. Pitie vody VINCENTKA

 patrí k jedinej prírodnej minerálnej vode z prírodného zdroja a obsahuje vysoký podiel minerálov.  

Zloženie: sodík, draslík, vápnik, horčík, fluór, jód, chlór. Obsahuje takmer 10 g. / 1 liter Osmotickým tlakom 634,7 kPa sa blíží k osmolarite ľudskej krvi a medzibunkových tekutín. Kúpite v lekárňach. Používa sa aj v kúpeľoch k pitiu pri žalúdočných a črevných problémoch, pri diabete, chronickej pankreatitíde a podobne.

Pozor nevhodná pre ľudí ktorým zlyhávajú obličky alebo majú problémy s obličkami alebo pri opuchoch dolných končatín.  

Tento produkt zakúpite v lekárni.  

No a na záver už len malá rada.

Doprajte Vášmu telu čo chce a ono vám vráti presne to, čo chcete vy. Optimálnu hmostnosť, zdravie a pocit  spokojnosti so sebou samým. Stačí dať len telu to čo chce. A to, čo si telo najviac zo všetkého želá je udržať si svoju vnútornú ROVNOVÁHU ( metabolickú rovnováhu), pre lepší pocit a pre kvalitnejší a dlhší život