Lineal

Blog

Máte problémy s pečeňou a pritom nie ste alkoholik?

Pečeň je asi prvý orgán o ktorom sme vedeli niečo povedať už ako deti. Väčšina z nás totiž pozná legendu o Prometheovi, ktorému pripútanému o skalu priletel každý deň orol vytrhnúť z tela pečeň a tá mu do druhého dňa vždy dorástla.

Nanešťastie (pre pečeň) tento príbeh v nás zanechal pocit, že pečeň je v našom tele niečo „nesmrteľné“, čomu nič neublíži a zo všetkého sa dostane.

Opýtajte sa ale ľudí s cirhózou, tí by nám vedeli rozprávať .

Do dnešných dní sa modernej medicíne podarilo definovať viac ako 100 druhov ochorení pečene, ktoré spolu trápia, napríklad len v UK viac ako 2 milióny ľudí, v US je to až 80-100mil. ľudí.

Najčastejšou príčinou vzniku ochorenia pečene je užívanie niektorých liekov, ako napríklad panadol. Už notoricky známe nadmerné pitie alkoholu, ktoré často vedie k cirhóze (stvrdnutiu) pečene. Žltačka typu A, B, C, D a E, infekčná mononukleóza, predávkovanie železom a nealkoholická stukovatená pečeň.

Čo to je nealkoholická stukovatená pečeň?

Nealkoholická stukovatená pečeň, už ako z názvu vyplýva je ochorenie, pri ktorom sa v pečeni vytvárajú nadmerné tukové zásoby. Paradox je, že sa vytvárajú u ľudí, ktorí pijú veľmi málo, alebo žiaden alkohol. Lekári dodnes nevedia prečo sa u niektorých ľudí ukladá tuk práve v pečeni a u iných zase nie. Jediné čo vieme dnes o tomto ochorení povedať je , že je sprevádzané zápalom, ktorý môže viesť k zjazveniu pečene (vytváraním jaziev sa pečeň snaží zabrániť šíreniu zápalu) a rovnakému poškodeniu aké pozorujeme u ťažkých alkoholikov.


V najhorších prípadoch môže nealkoholická stukovatená pečeň prejsť až do cirhózy a následného zlyhania pečene (štatistika vraví o 2 ľuďoch z 10tich).

V súčasnosti nájdeme toto ochorenie vo všetkých vekových kategóriách. Dominantná je ale skupina ľudí od 40 – 50 rokov s nadváhou, diabetom 2.typu, metabolickým syndrómom, vysokým krvným tlakom a vysokou hladinou triglyceridov.


Ako zistiť či mám stukovatenú pečeň?

skôr náhodou na kontrole ultrazvuko u lekára ináč veľmi ťažko. Zo začiatku sa neprejavuje žiadnými vonkajšími príznakmi. Ak len predsa, tak najčastejšie ide o:

Tiež možno pozorovať:

Aké sú komplikácie?

Najväčším problémom stukovatenej pečene je riziko prechodu až do cirhózy, čo je pokročilé štádium zjazvenia (fibrózy) pečene.

Pečeň reaguje na svoje poškodenie vyvolané zápalom takým spôsobom, že začne vytvárať zjazvené plochy (fibróza), ktorými sa snaží zastaviť šírenie zápalu. Ak zápal pretrváva dochádza k fibróze takmer všetkých tkanív a vtedy hovoríme o cirhóze pečene.

Tá sa prejaví

Až 20% ľudí so stukovatenou pečeňou sa dopracuje až k cirhóze. V prípade nevhodného životného štýlu /napr. zvýšený príjem alkoholu, konzumácia ťažkých jedál a pod..../ a pri genetickej predispozícii až 70%.

Ako jednoducho predchádzať, alebo sa vyliečiť z tohto ochorenia?

Vznik stukovatenej pečene je úzko prepojený s nadváhou, cukrovkou 2.typu, vysokým cholesterolom, vysokým krvným tlakom. Preto ak  chcete mať svoju pečeň v poriadku, staňte sa metabolikom. Program metabolic balance už nespočetne veľa krát dokázal, že práve tieto rizikové faktory dokáže veľmi rýchlo a veľmi ľahko vrátiť späť do normálu. Jedálny lístok zložený okrem iného zo zeleniny, ovocia, celozrného pečiva, zdravých olejov je presne to, čo vaša pečeň v takomto prípade potrebuje.

Janka Rozborilová

výživová poradkyňa pre program metabolic balance®